Žák s Downovým syndromem ve škole (případová studie) - Sejpková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2021)
Závěrečná práce se zabývá zvláštnostmi socializace, specifiky výchovy a vzděláváním žáků s Downovým syndromem. Downův syndrom je genetické onemocnění, které nelze léčit. Toto geneticky podmíněné onemocnění provází řada typických příznaků a také jsou s tímto onemocněním spojené určité náchylnosti k nemocem několika ústrojí. Downův syndrom je starý jako lidstvo samo a bohužel nelze říci, co je jeho spouštěčem. Díky moderním metodám prenatální diagnostiky je však možné s vysokou citlivostí toto onemocnění zachytit již v brzkém stádiu vývoje plodu.
Student with Down syndrome at school (case study)
Keywords: Downův syndrom; postižení; výchova; vzdělávání; Down syndrome; disability; education