Archeologický výzkum polních opevnění z 18. století v Čechách se zvláštním zřetelem na Liberecko - Hradecký, Vladislav (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem bakalářské práce je dokumentace reliktů rakouského polního opevnění na Prosečském hřebeni mezi Lukášovem u Liberce a Jabloncem nad Nisou, jejich zařazení do kontextu dobové fortifikační architektury a historických událostí 18. století. Získaná data byla vyhodnocena a vizualizována prostřednictvím geografických informačních systémů. Získaný virtuální model posloužil k rekonstrukci možných palebných zón rakouského dělostřelectva.
Exploring 18th-Century Field Fortifications in Bohemia: A Comprehensive Analysis of the Liberec Region through Archaeological Research
Keywords: 18. století; rakouské polní dělostřelectvo; nedestruktivní archeologický výzkum; polní opevnění; Liberecko; Lukášov; Prosečský hřeben; 8th century; Austrian field artillery; non-destructive archeological survey; field fortifications; Liberecko; Lukášov; Prosečský hřeben