Elektroforéza izoenzymů laktátdehydrogenázy - Laláková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením izoenzymů laktátdehydrogenázy v lidské plazmě elektroforetickou metodou pomocí diagnostické soupravy HYDRAGEL ISO-LDH K20 (Sebia). Cílem práce je posouzení, zda je tato metoda vhodná pro rutinní diagnostiku určitých onemocnění. Součástí této práce je i praktické provedení. Bylo zjištěno, že elektroforetické stanovení izoenzymů laktátdehydrogenázy nemá v dnešní době velký klinický význam. Specifické zvýšení hodnot izoenzymů LD je významné pouze u jaterních poruch (LD-5) a u poškození srdeční tkáně (LD-1 a LD-2). Hlavní využití této metody spočívá v monitorování léčby onkologických pacientů.
Electrophoresis of isoenzymes of lactate dehydrogenase
Keywords: elektroforéza; laktátdehydrogenáza; izoenzymy; electrophoresis; lactate dehydrogenase; isoenzymes