Syndrom benigní kloubní hypermobility v porodnictví a gynekologii - Vybíhalová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou močové inkontinence u žen a její souvislostí s přítomností kloubní hypermobility. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se věnuje rozdělení močové inkontinence, diagnostice, možnostem léčby a také prolapsu orgánů malé pánve. Dále pak popisu, diagnostice a terapii benigní kloubní hypermobility. Praktická část obsahuje prezentaci a popis výsledků kvantitativního výzkumného šetření. Hlavním cílem výzkumu bylo zjistit, zda je souvislost mezi přítomností močové inkontinence a současně existencí kloubní hypermobility. Celkem bylo vyhodnoceno 34 dotazníků, které byly vyplněny ženami s močovou inkontinencí. Následně bylo provedeno fyzikální vyšetření pro přítomnost kloubní hypermobility. Výzkum probíhal v urogynekologické ambulanci v nemocnici krajského typu.
Benign joint hypermobility syndrome in obstetrics and gynecology
Keywords: inkontinence moči; benigní hypermobilita; descenzus; klouby; ženy; urinary incontinence; benign hypermobility; descensus; joints; women