Y,C,Y-chelatující ligandy v chemii prvků 14.skupiny - Novák, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou organokovových sloučenin prvků 14. skupiny. Zaměřuje na srovnání hydrolyzních reakcí organocíničitých sloučenin s nesymetrickým Y,C,Y' a symetrickým Y,C,Y-chelatujícím ligandem. Dále je studována reaktivita připravených diorganosilanů s elementární sírou a selenem a možnost využití organosilanů v hydrosilylačních reakcích.
Y,C,Y-chelating ligands in the chemistry of 14th group elements
Keywords: organocíničité halogenidy; organosilany; Y,C,Y-chelatující ligand; hydrosilylace; organotin halides; organosilanes; Y,C,Y-chelating ligand; hydrosilylation