Zinkový prach a možnost jeho kombinace s nekovovými pigmenty v antikorozních nátěrových hmotách - Kukačková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2004)
Tato práce se zabývá studiem antikorozní účinnosti zinkového prachu s různou velikostí a morfologií částic a kombinací sférického zinkového prachu s lamelárním a s nekovovými pigmenty v nátěrových hmotách. Od každého typu zinkového prachu byly připraveny řady nátěrových hmot s různou hodnotou OKP. Nátěrové hmoty s kombinacemi pigmentů byly formulovány na hodnotu kvocientu Q = 0,6 resp. 60% (poměr OKP/KOKP). Všechny pigmenty i jejich kombinace byly dispergovány v epoxyesterové pryskyřici a takto připravené nátěrové hmoty byly aplikovány na ocelový a skleněný podklad. Nátěrové filmy byly hodnoceny a porovnávány z hlediska fyzikálně-mechanické odolnosti a antikorozní účinnosti v různých typech korozního prostředí. Tyto vlastnosti pak byly shrnuty do jediné hodnoty vyjadřující stupeň komplexní účinnosti nátěrových filmů.
Zinc powder and possibility of its combination with nonmetallic pigments in anticorrosive coatings
Keywords: zinkový prach; sférické prachy; lamelární pigmenty; antikorozní pigmenty; objemová koncentrace; antikorozní účinnost; fyzikálně-mechanická odolnost; komplexní účinnost