Restaurování oltářního obrazu sv. Barbory na plátně z kostela sv. Jana Křtitele v Radomyšli a historické a současné metody scelování trhlin plátěných podložek závěsných obrazů se zaměřením na metodu "bridging" - Pečinka, Jiří (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce v první části představuje komplexní restaurátorský zásah včetně podrobných průzkumů na oltářním obrazu sv. Barbory z kostela sv. Jana Křtitele v Radomyšli. Jedná se o olejomalbu na lněném plátně od Františka Julia Luxe z poloviny 18. století. Druhá část diplomové práce se věnuje historickým a současným metodám scelování trhlin v plátně malířských děl. Shromažďuje informace o vývoji metod a o materiálech používaných v praxi. Představuje literaturu a publikované články související s tématem. V rámci experimentální části byla blíže zkoumána metoda bridgingu, která byla kriticky zhodnocena na základě několika faktorů včetně zátěžových jednoosých zkouškách v tahu.
Conservation of the altarpiece oil painting of St. Barbara on canvas from the church of St. John the Baptist in Radomyšl and historical and contemporary methods of tear mending in canvas support of easel paintings with a focus on the bridging method
Keywords: restaurování závěsného obrazu; olej na plátně; polovina 18. století; sv. Barbora; František Julius Lux; restaurátorská dokumentace; trhliny v plátně obrazu; scelování trhlin; rentoaláž; záplata; nit na nit; chirurgické šití; vláknitá cupanina; bridging; BEVA 371; Acrylkleber 498 HV; easel painting conservation; oil on canvas; mid-18th century; St. Barbara; František Julius Lux; conservation documentation; tears in canvas of easel paintings; tear mending; lining; patch; thread by thread; stitching; thread-mixture binder mending; bridging; BEVA 371; Acrylkleber 498 HV