Úskalí uplatňování mladých žen na trhu práce - Miklošková, Romana (Univerzita Pardubice, 2011)
V první části diplomové práce je rozebrána politika rovných příležitostí na trhu práce, gender a s ním související pojmy. Neméně důležitou část tvoří legislativní rámec politiky rovných příležitostí jak v ČR, tak i v EU. Dále je blíže charakterizován pojem gender mainstreaming a důvody pro antidiskriminační politiku a její přínosy. V druhé části je popsána současná situace na trhu práce v ČR z pohledu genderu a rozbor nejčastějších projevů nerovností. Podstatné je poukázat na problémy při uplatňování zejména mladých žen na pracovním trhu. V neposlední řadě jsou pak navrhnuta nápravná opatření a možnosti zlepšení pozice mladých žen na trhu práce. V poslední části lze nalézt analýzu dotazníkového šetření z Pardubického kraje, kde na vybraném vzorku obyvatel je možné potvrdit či vyvrátit existenci nerovností na trhu práce a tak i související problémy při zaměstnávání mladých žen. Rozbor také vyhodnocuje obecné povědomí o nerovnostech na trhu práce.
Difficulties of young women in asserting themselves in labour market
Keywords: politika rovnosti příležitostí; trh práce; mladé ženy; gender; nerovnosti na trhu práce; uplatňování mladých žen na trhu práce; equal opportunities policy; labour market; young woman; gender; inequality in the labour market; asserting themselves in labour market