Viry a plísně jako nástroje bioterorismu - Jankovičová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na viry a plísně resp. mykotoxiny, které by z hlediska jejich mikrobiologických znaků bylo možné zneužít při výrobě biologických zbraní. V úvodní části jsou všechny patogeny rozděleny do kategorií tak, jak je hodnotí NATO a CDC. Dále jsou popsány obecné vlastnosti a charakteristika virů a plísní. Hlavní část práce se pak zabývá podrobnějším zhodnocením konkrétních virových onemocnění a mykotoxikóz, jako potenciálních bioteroristických hrozeb.
Use of Viruses and Fungi in Bioterrorism
Keywords: viry; plísně; mykotoxiny; biologické zbraně; bioterorismus; viruses; fungi; mycotoxins; biological weapons; bioterorrism