Zdravotně sociální aspekty péče o nedonošené děti u rodin s dvojčaty zejména v prvním roce života - Benešová, Mirka (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rodin s nedonošenými dvojčaty. Jejím cílem je zjistit jednak míru informovanosti rodin a jednak pojmenovat úskalí péče, která tyto rodiny provázela po narození dětí, zejména v prvním roce života až do současnosti. Tomu je podřízena i struktura práce. Teoretická část zahrnuje problematiku vícečetných těhotenství a zvláštnosti péče o nedonošené dítě v prvním roce života, včetně rizik souvisejících s nedonošeností. Výzkumná část bakalářské práce je zpracována formou kvalitativního šetření. Polostrukturované rozhovory s matkami dvojčat, v jednom případě doplněné otcem dvojčat, byly koncipovány se zaměřením na jejich informovanost, názory, zkušenosti, pocity, prožívání a následnou péči o jejich nedonošené děti.
Medical and social aspects of caring for premature infants in families with twins particularly in their first year of life
Keywords: dvojčata; nedonošenost; neonatologie; vícečetné těhotenství; vícerčata; twins; preterm births; neonatology; multiply pregnancies; multiply deliveries