Přechod formy podnikání fyzické osoby na právnickou osobu - Hanušová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce s názvem Přechod formy podnikání fyzické osoby na právnickou osobu se zaměřuje na problematiku převodu podnikání z podnikatele OSVČ na kapitálovou společnost. Definuje z právního, účetní a daňového pohledu jednotlivé formy právní podnikání a komparuje je z hlediska výhod a nevýhod. Popisuje možnosti přechodu podnikání v právním, účetním a daňovém pojetí. Prezentuje vybranou variantu přeměny na konkrétním případu. Pomocí analýzy a kalkulace vyhodnocuje vhodnost transformace.
The business transfer of self-employed person to a legal entity
Keywords: podnikatelé; společnosti; živnost; přeměna podnikání; účetnictví; osoba samostatně výdělečně činná; akciové společnosti; prodej majetku; daně; entrepreneurs; companies; trade; business transformation; accounting; self-employed person; joint stock companies; sale of property; taxes