Nová disazobarviva na bázi kyseliny citrazinové - Pražáková, Tea (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato bakalářská práce obsahuje literární rešerši zabývající se přípravou disazobarviv odvozených od kyseliny citrazinové. Dále se rešerše zaobírá metodami charakterizace vzniklých produktů, jako jsou hmotnostní spektrometrie, nukleární magnetická rezonance(NMR), infračervená spektroskopie, spektroskopie v ultrafialové a viditelné oblasti(elektronová spektroskopie), kapalinová chromatografie a její planární technika tenkovrstvá chromatografie (TLC), způsoby diazotace slabě bazických aminů a následnými kopulacemi s velmi reaktivními diazoniovými solemi. V experimentální části jsem se zaměřila na přípravu monoazobarviva odvozeného od kyseliny citrazinové a 2-aminofenol-4-methylsulfonamidu. Toto monoazobarvivo poskytuje po vybarvení tmavé až černé odstíny, které požaduje průmysl barviv[7]. Mým úkolem do budoucnosti je zlepšit koloristické vlastnosti tohoto monoazobarviva tak, aby nedocházelo po vybarvení k zapouštění barviva do vlny a do bavlny. Toto monoazobarvivo je vhodné i pro přípravu disazobarviv.
New disazo dyes from citrazinic acid
Keywords: kyselina citrazinová; monoazobarviva; disazobarviva; diazotace; kopulace