Běhání a jeho habitualizace z pohledu amatérských i profesionálních běžců v klubech Elite Sport Boskovice a T. J. Sokol Hradec Králové - Zachara, Jiří (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se bude zabývat fenoménem běhání a habitualizace v klubech Elite a T. J. Sokol Hradec Králové. Výzkum bude zaměřen na amatérské i profesionální běžce, a to zejména na ty vytrvalostní. Student popíše, zanalyzuje a porovná vztahy, hierarchii, rituály a předávání vědění ve dvou atletických klubech. Výzkum bude vycházet především z konceptu habitu Pierra Bourdieho a z karnální sociologie Loica Wacquanta. Při výzkumu bude použita zejména kvalitativní metodologie, a to zúčastněné pozorování, polostrukturované a nestrukturované rozhovory, autobiografická a biografická metoda, focus group (ohnisková skupina) a karnální metoda.
Running and habituation from the perspective of amateur and professional runners in the Elite Boskovice and T. J. Sokol Hradec Králové clubs
Keywords: běh; motivace; příprava; atletický klub; běžecké metody; hierarchie; rituály; habitus; running; motivation; preparation; athletic club; running methods; hierarchy; rituals; habitus