Studium vlivu druhu matrice a prekurzoru na strukturní vlastnosti mědí dopovaných směsných oxidů - Záveský, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na přípravu a charakterizaci směsných oxidů na bázi Mg - Al a Mg - Fe dopovaných mědí. Základní matrice byly připravené koprecipitačním srážením příslušných dusičnanů kovů, následnou kalcinací při 450 °C po dobu 4 hodin. Poté byly dopovány dvěma různými prekurzory (trihydrát dusičnanu měďnatého a monohydrát octanu měďnatého) tak, aby výsledné materiály obsahovaly 0,5; 5 a 10 hm% mědi. Účelem bylo zjistit vliv hmotnostního zastoupení mědi a použitého prekurzoru na strukturní, chemickéa fyzikální vlastnosti syntetizovaných materiálů. K charakterizaci byly zvoleny analytické techniky jako teplotně programovaná redukce, teplotně programovaná desorpce, rentgenová spektroskopie, infračervená spektroskopie, UV - VIS spektroskopie či indukčně vázané emisní spektroskopie. Výsledky této práce obohacují pohled na strukturu a vlastnosti Cu/Mg-Al a Cu/Mg-Fe směsných oxidů a jejich potenciál pro technologické aplikace.
Study of the influence of the type of matrix and precursor on the structural properties of copper-doped mixed oxides
Keywords: hydrotalcity; směsné oxidy; Cu/Mg-Al; Cu/Mg-Fe; koprecipitace; impregnace; Cu(NO3)2 . 3H2O; Cu(CH3COO)2 . H2O; charakterizace; hydrotacites; metal-mixed oxides; Cu/Mg-Al; Cu/Mg-Fe; coprecipitation; impregnation; Cu(NO3)2 . 3H2O; Cu(CH3COO)2 . H2O; characterization