Analýza osobních vztahů mezi zaměstnanci průmyslových podniků - Doležalová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce sleduje vzájemné vztahy mezi zaměstnanci dvou průmyslových podniků, především z hlediska aktérského a strategického jednání, s ohledem na strukturu a charakter pracovního prostředí. Na příkladu manchesterských a kutnohorských pracovních kolektivů hledá souvislosti současné podoby firemního prostředí, jako nadnárodního prostoru, jenž je transformován globálními vlivy technologického a transportního rozvoje. Snaží se analyzovat jednání jedince v pracovních podmínkách průmyslových firem, se zřetelem na jeho aktuální situaci, potřeby, tužby, motivace, interpretace a sebepojetí. V souladu s metodami sociální antropologie chce poukázat na to, že statusové vymezení dnešního zaměstnance v průmyslovém sektoru je velmi problematické.
Analysis of Personal Relationships among Employees of Industrials Enterprises
Keywords: dělba práce; stratifikace; kolektivy; zaměstnanci; jednání; strategie; division of labour; stratifications; workgroups; actions; strategies