Selfmonitoring u pacientů s diabetem mellitem 1. typu - Rauchová, Klára (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se věnuje tématu selfmonitoringu u pacientů s 1. typem diabetu mellitu. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, na část teoretickou a průzkumnou. Teoretická část práce popisuje onemocnění diabetes mellitus 1. typu, jeho diagnostiku, léčbu, komplikace a také se věnuje problematice selfmonitoringu u diabetu mellitu 1. typu. V průzkumné části práce jsou prezentovány výsledky průzkumného šetření, které probíhalo na dvou diabetologických ambulancích, kde byl respondentům předáván dotazník vlastní tvorby. Ze získaných výsledků je patrné, že respondenti často nemají dostatečný přehled o hladině své glykémie v průběhu dne, což způsobuje nevhodnou glykemickou křivku a tím i nepříznivou hladinu HbA1c. Potřeba je nadále se zaměřit na vyšší míru edukace v oblasti častějšího selfmonitoringu glykémie.
Selfmonitoring in patients with diabetes mellitus I. type
Keywords: diabetes mellitus 1. typu; selfmonitoring; glykémie; inzulin; dotazník; diabetes mellitus 1. type; selfmonitoring; glycemia; insulin; questionnaire