Daňové zatížení obchodní společnosti - Novotná, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou daňového zatížení vybrané obchodní společnosti a navržením opatření vedoucích k jeho optimalizaci. Práce je strukturovaná do teoretické a praktické části. Teoretická část popisuje klíčová teoretická východiska v rámci daně z příjmů právnických osob a legálních optimalizačních nástrojů v České republice. V empirické části se propojuje teorie s praxí a na základě provedené analýzy vybraného podniku jsou navržena konkrétní opatření, jako je uplatnění odpisů hmotného majetku, zaměstnaneckých benefitů nebo možnost darování finanční podpory pro veřejně prospěšné účely. Cílem práce je navrhnout podniku vhodné nástroje pro snížení daňového zatížení v souladu s platnou legislativou a etickými principy.
Tax burden of the business company
Keywords: daňové zatížení; daňová optimalizace; daň z příjmů; právnická osoba; základ daně; daňově neuznatelný náklad; daňově uznatelný náklad; tax burden; tax optimization; income tax; legal entity; tax base; taxable cost; non-taxable cost