Život rodin dětí s mentálním postižením - Langrová, Ilona (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá životem rodin pečujících o dítě s mentální retardací. Cílem práce bylo zjistit, jak rodiče reagovaly na sdělení diagnózy, co jim nejvíce pomáhá při péči o dítě, s jakými potížemi se během výchovy nejčastěji potýkali a jakým způsobem se proměnil celkový život rodiny. Průzkumné šetření bylo provedeno kvalitativní formou prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s pěti matkami dětí s mentální retardací. Z průzkumu vyplynulo, že největší psychickou zátěž rodiče prožívali po sdělení diagnózy, přičemž zásadní roli sehrála raná péče, individuální podpora a stabilní rodinné zázemí. Přijetí situace se ukázalo jako dlouhodobý proces ovlivněný mírou podpory okolí a stabilitou rodiny. Výsledky ukazují, že narození dítěte s mentálním postižením přináší komplexní změny do všech oblastí života rodiny a klade na její členy vysoké nároky na adaptabilitu, soudržnost, a dlouhodobou vnitřní stabilitu.
Life of families od children with mental disabilities
Keywords: mentální retardace; mentální postižení; postižené dítě v rodině; výchova; mental retardation; intellectual disability; disabled child in the family; education