Popis primární prevence rizikového chování z pohledu konzumace alkoholu u nezletilých pacientů ošetřených Zdravotnickou záchrannou službou Kraje Vysočina - Veselá, Alena (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá primární prevencí rizikového chování v kontextu četností výjezdů posádek Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS KV) k nezletilým pacientům konzumujících alkohol v období 2006 - 2015. Teoretická část definuje jednotlivá vývojová období nezletilých z hlediska psychologického vývoje, rizikové chování, alkohol jako návykovou látku, vývoj primární prevence zaměřenou na konzumaci alkoholu a principy komunitní péče, podle kterých se programy primární prevence prezentují. Výzkumná část práce je rozdělená do dvou úseků. První úsek se věnuje nastavení koncepce primární prevence rizikového chování u nezletilých v Kraji Vysočina (KV). Druhý úsek na základě stanovených proměnných retrospektivně zkoumá četnosti výjezdů posádek ZZS KV k nezletilým pacientům konzumujících alkohol. Dosažené výsledky mohou následně využívat realizátoři programů ke zkvalitnění primární prevence rizikového chování v Kraji Vysočina. Výsledky jsou znázorněny do tabulek a grafů.
Description of primary prevention of risk behavior in terms of alcohol consumption by under age patients treated with the Emergency Medical Service of the Vysocina region
Keywords: alkohol; komunitní péče; nezletilý; primární prevence; rizikové chování; zdravotnická záchranná služba; alcohol; community care; underage; primary prevention; risk behaviour; Emergency Medical Services