Náboženský sionismus - Kačalková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zabývá tématem náboženského sionismu. Úvod práce obsahuje výčet základních publikací, které se zabývají tématem náboženského sionismu a je zde shrnuta dostupná literatura, která zachycuje stav současné odborné diskuze na toto téma. Tématem práce je také deskriptivní popis významu pojmu sionismus nejprve v rámci Starého a Nového zákona. Dále je tento popis rozšířen o celkový historický vývoj od 19. století. Jsou zde zaznamenány různé názory a myšlenky týkající se sionismu a jeho dílčích částí. Nejdůležitější částí práce je prezentace názorů Jehudy ha-Leviho, Maimonida, Achada Ha´Ama, Theodora Herzla a Ješajahu Leibowitze. Nachází se zde výčet názorů těchto autorů na témata, která jsou zásadní pro náboženský sionismu. Jedná se o pojetí národa, Země izraelské a hebrejského jazyka. Cílem práce je tedy poukázat na rozdíly a podobnosti názorů na výše jmenované pojmy. Na popisu těchto pojmů je ukázáno, že existuje mnoho různých pohledů a různých pochopení pojmů. Práce také obsahuje popis hnutí Guš Emunim, které je považováno za "vykonavatele náboženského sionismu". Závěr práce obsahuje konečnou komparaci pěti hlavních autorů.
Religious Zionism
Keywords: náboženský sionismus; země Izrael; hebrejský jazyk; Židé; Jehuda ben Šmue´l ha-Levi; Moše ben Majmon; Achad Ha´Am; Herzl, Theodor; Ješajahu Leibowitz; Guš Emunim; religious Zionism; land of Israel; Hebrew language; Jewish; Gush Emunim