Příprava a vlastnosti monokrystalů(Sb0,75Bi0,25)2 Te3 a (Sb0,75Bi0,25)2Te2,8Se0,2 dotovaných indiem - Hovorková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2013)
Jednou z oblastí vědeckého výzkumu, které je na FCHT Univerzity Pardubice věnována pozornost, jsou termoelektrické materiály a to zejména materiály se strukturou tetradymitu. Materiály na bázi tetradymitu nacházejí již řadu let použitíJednou z oblastí vědeckého výzkumu, které je na FCHT Univerzity Pardubice věnována pozornost, jsou termoelektrické materiály a to zejména materiály se strukturou tetradymitu. Materiály na bázi tetradymitu nacházejí již řadu let použití v termoelektrických (TE) aplikacích pracujících při teplotách blízkých teplotě místnosti Obecně jsou tyto aplikace založeny buď na Peltierově jevu (TE chladiče) nebo na jevu Seebeckově (TE generátory). Do první skupiny patří přesné termostaty pro laboratorní a měřící techniku, malé chladničky, kryoskalpely v lékařství, aktivní chlazení elektronických prvků jako jsou procesory a laserové diody. Do druhé skupiny náleží termoelektrické generátory obecně jako zdroje elektřiny tam, kde jsou z jakéhokoliv důvodu výhodnější než ostatní zdroje. Slouží například jako zdroje pro vesmírné mise, v bezbateriových náramkových hodinkách nebo pro katodovou ochranu plynovodů a ropovodů. Ve zkušebním provozu jsou TE generátory využívající odpadní teplo v nákladních i osobních automobilech, kde slouží jako částečná náhrada alternátoru. Moje disertační práce byla rozdělena do dvou částí.
Preparation and properties of single crystals based on two systems (Sb0,75Bi0,25)2Te3 and (Sb0,75Bi0,25)2Te2,8Se0,2 doped with indium
Keywords: Sb0.75Bi0.252-xInxTe3; Sb0.75Bi0.252-xInxTe2.8Se0.2; monokrystaly; transportní vlastnosti; bodové poruchy; monocrystals; transport properties; point defects