Využití tlakových membránových procesů při úpravě procesní a pitné vody - Smolný, Marek (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá možnostmi praktického použití tlakových membránových procesů pro úpravu procesních a pitných vod. V teoretické části této práce jsou popsány jednotlivé procesy, membrány, základní vztahy, veličiny a faktory ovlivňující tyto moderní separační procesy. V rešeršní části jsou shrnuty poznatky z výzkumu a praktického použití tlakových membránových procesů při čištěni a úpravě procesních odpadních vod a při úpravě vod pitných a jsou uvedeny možnosti jejich aplikace při odstraněni nejběžnějších kontaminantů. Tato část práce poskytuje i přehled o možnostech použití těchto membránových procesů, údaje o jejich výhodách, resp. o jejich omezeních, a uvádí i příklady možností jejich praktického použiti v existujících aplikacích. Současně bylo zjištěno, že z hlediska účinnosti těchto procesů je nutné věnovat pozornost vlastnostem zpracovávané surové vody, příp. metodám její předúpravy.
Application of pressure driven membrane processes for process and drinking water treatment
Keywords: mikrofiltrace; ultrafiltrace; nanofiltrace; reverzní osmóza; pitná voda; procesní voda; microfiltration; ultrafiltration; nanofiltration; reverse osmosis; drinking water; process water