Bitva u Malešova roku 1424 - Homola, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2009)
Cílem bakalářské práce je objasnit známé aspekty bitvy u Malešova, respektive shrnout a ujasnit dosavadní odborné bádání, jehož počátky jsou spojeny s Palackého badatelskou a historickou činností, počínaje polovinou devatenáctého století, až po práce Petra Čorneje, prvního desetiletí současné doby, a přispět tak k lepšímu pochopení celé řady mnohdy nepřehledných teorií historiků, které se k dané problematice vztahují. Tyto teorie budou v práci konfrontovány s editovanými i nevydanými prameny ze Státního okresního archivu v Kutné Hoře.
Battle of Malešov in 1424
Keywords: Malešov; bitvy; literární prameny; teorie; srovnání; battles; literary sources; theories; comparison