Duševní onemocnění pohledem sociálních pracovníků - Krajinová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce pojednává o zkušenostech sociálních pracovníků, kteří pracují s osobami trpícími duševním onemocněním. V teoretické části popisuje obecně duševní onemocnění a stručný vývoj pojmu v historii. Dále se zaměřuje na popis terminologie duševních onemocnění dle mezinárodní klasifikace nemocí. Teoretická část se dále zabývá problematikou sociální práce v oblasti duševního zdraví. Popisuje teorie a metody sociální práce s duševně nemocnými osobami, kompetence sociálních pracovníků pro práci s osobami s duševním onemocněním. Průzkumná část obsahuje data z analýzy dotazníkového šetření s cílem zmapovat pracovní zkušenosti sociálních a zdravotně-sociálních pracovníků v oblasti péče o duševně nemocné jedince.
Mental illness from the perspective of social workers
Keywords: duševní onemocnění; sociální práce; sociální pracovníci; sociální služby; zkušenosti sociálních pracovníků; metody sociální práce; mental illness; social work; social workers; social services; experiences of social workers; methods of social work