Korelační a predikční modely standardních termodynamických vlastností vodných roztoků elektrolytů a neelektrolytů v širokém rozmezí teplot a tlaků - Šedlbauer, Josef (Univerzita Pardubice, 2001)
Autor na základě fluktuační teorie roztoků navrhl nový model pro popis standardních termodynamických veličin ve vodných roztocích neelektrolytů a elektrolytů. Ve srovnání s dalšími dostupnými korelačními a predikčními vztahy tento přístup vykazuje ve většině případů vyšší přesnost popisu a lepší extrapolační možnosti, především za podmínek blízkých kritickému bodu vody a při velmi vysokých teplotách. Dosud nejvýznamější aplikací modelu se stala tvorba strukturně-příspěvkové metody pro predikci standartních termodynamických vlastností ve vodných roztocích organických látek v širokém rozmezí teplot a tlaků.
Keywords: fyzikální chemie; vodné roztoky; elektrolyty; neelektrolyty; termodynamické vlastnosti; Modelování