Scottish patriotism in the poetry of Robert Burns - Posselt, Petra (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se snaží nalézt a analyzovat patriotické básně Roberta Burnse, které odkazují na dějiny Skotska. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická a soustředí se na patriotismus jako pojem, život a dílo Roberta Burnse a na historické milníky skotských dějin. Vybrány byly Války o nezávislost, kde je soustředěna pozornost na Sira Williama Wallace a Roberta the Bruce, jelikož znázorňují Burnsovu představu dokonalého patriota. Dalším historickým milníkem je Jakobitské povstání a znovunastolení Stewartovské monarchie, protože sám sebe považoval za Jakobitu. Tato část práce je zásadní, jelikož je základem pro druhou, praktickou část. Druhá část je analýza Burnsových básní, ve kterých vyjadřuje skotský patriotismus a své vlastní patriotické cítění. Burns připomíná zásadní události ve dějinách Skotska, kdy Skoti bojovali za svoji svobodu a nezávislost Skotska. Používá svoji poezii k vyjádření svých názorů na politiku a kritizuje skotské politiky pro to, že nejsou patriotičtí. Tato bakalářská práce poskytuje náhled do dějin Skotska a jeho patrioticky nejdůležitějších události, vše analyzované na základě Burnsovy fascinující poezie.
Skotský patriotismus v poezii Roberta Burnse
Keywords: Scotland; patriotism; independence; Wars of Independence; Stewarts; Jacobite risings; Burns, Robert; Skotsko; patriotismus; nezávislost; Války o nezávislost; Wallace, William; Stewartovci; Jakobitská povstání