Nietzscheho pojetí člověka - Ullrich, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na základní myšlenky Nietzscheho filosofie. Ukazuje ho nejenom jako bořitele hodnot tehdejší společnosti, ale i jako tvůrce hodnot, který poukazoval na stále plně nerozvinuté lidské možnosti. Ty Nietzsche spatřoval v sebepřekonávání, odpovědnosti vůči sobě sama a odvaze bojovat sám se sebou. Práce zdůrazňuje nejen identifikaci těchto hodnot, ale i jejich nadčasovost, aktuálnost pro současnou společnost a možné využití při výchově. Práce je rozdělena do pěti částí, ve kterých se zaměřuje na vysvětlení konkrétních Nietzscheho pojmů a snaží se ukázat jejich vzájemnou provázanost. V první kapitole se zabývá kritikou metafyziky a problematikou pojetí ideálů postavených mimo známou realitu a jejich obecně přijímané přeceňování. V druhé kapitole jde o Nietzscheho kritiku křesťanství a morálky, kterou spatřoval v tehdejší křesťanstvím ovlivněné společnosti. Ve třetí kapitole se zaměřuje na otázky okolo přehodnocení společenských hodnot a možnostmi jejího dalšího směřování. Čtvrtá kapitola se zaobírá převážně Nietzscheho Zarathustrou a myšlenkami, které se snažil prostřednictvím této knihy sdělit. V páté kapitole se soustředí na vůli k moci a ideu nadčlověka jakožto cíle, kterého se má lidstvo snažit dosáhnout.
Conception of man by Nietzsche
Keywords: Friedrich Nietzsche; Zarathustra; filosofie; metafyzika; moc; morálka; hodnoty; myšlenky; nadčlověk; philosophy; metaphysics; Power; morale; values; thoughts; Superman