Příprava 4,6-dinitrobenzofuroxanu - Zahálka, Martin (Univerzita Pardubice, 2015)
V teoretické části této práce byly shrnuty literární postupy týkající se příprav nitroderivátů benzofuroxanu. Hlavním cílem byl v této práci 4,6 dinitrobenzofuroxan. Tyto zdroje byly roztříděny s ohledem na jejich použitelnost při budoucí průmyslové výrobě, tedy zejména na jednoduchost a ekologičnost. V praktické části práce pak byl věnován důraz na ověření příprav 4,6 dinitrobenzofuroxanu a na jeho využití. Byl připraven benzofuroxan, 4,6 dinitrobenzofuroxan a 6 nitrobenzofuroxan. Byla provedena redukce 4,6 dinitrobenzofuroxanu za pomoci elementární síry na 4,6 dinitrobenzofurazan. Pro zpřesnění FTIR spektra 4,6 dinitrobenzofuroxanu byl připraven isotopově značený 4,6 (15N2)dinitrobenzofuroxan.
Preparation of 4,6-Dinitrobenzofuroxane
Keywords: benzofurazan -1- oxide; benzofuroxane; 4,6 dinitrobenzofuroxane; 6- nitrobenzofuroxane; 4,6 dinitrobenzofurazane; 4,6 (15N2)dinitrobenzofuroxane; primary explosives; benzofurazan-1-oxid; benzofuroxan; 4,6-dinitrobenzofuroxan; primární výbušniny