Hydrofobní organické povlaky určené pro ochranu karoserií automobilů - Lenoch, Šimon (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá hydrofobními organickými povlaky, které jsou určené pro ochranu karoserií automobilů. Na počátku jsou stručně popsány a charakterizovány jednotlivé komponenty nátěrových hmot s využitím v automobilovém průmyslu. Další část je zaměřena na hydrofobitu a na látky, které tuto vlastnost vykazují. Hlavní část diplomové práce je experimentální a je zaměřena na aplikaci heteroboroxinů jakožto hydrofobního aditiva do vrchních transparentních laků, které se nanášejí na karoserie automobilů.
Hydrophobic organic coatings for the protection of car bodies
Keywords: hydrofobní aditivum; kontaktní úhel; povrchové napětí; karoserie automobilu; materiál; nátěrová hmota; organický povlak; hydrophobic additive; contact angle; surface tension; car body; material; coating; organic coating