Inspirace archaickou kulturou a pohanstvím na vznik hudebních děl v 19. a 20. století - Kopka, Leoš (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na inspiraci archaickou mytologií, kulturou a pohanstvím, které ovlivnily hudební díla zkomponovaná v 19. a 20. století. Práce představuje jednak okolnosti, jež zapříčinily využití těchto archaických prvků, a dále pak způsoby samotného pojetí i následného hudebního zpracování. Práce se opíra o díla čtyř významných skladatelů, jejichž tvorba je podrobena hudebnímu rozboru a následné komparaci v oblasti zastoupení a vyjádření těchto archaických či mytologických vlivů.
Inspiration of archaic culture and paganism on the creation of musical works of the 19th and 20th centuries
Keywords: Wagner, Richard; Strawinsky, Igor; Tormis, Veljo; Kutavičius, Bronius; Ring des Nibelungen; Frühlingsweihe; Fluch auf das Eisen; Heidnisches Oratorium; archaische Kultur; Mythologie; Heidentum; Kalevala; Edda; Nibelungenlied; Svěcení jara; Zaklínání železa; Pohanské oratorium; archaická kultura; mytologie; pohanství; Píseň o Nibelunzích