Varšava, město hříchu? Kriminalita, antisemitismus a veřejná morálka v polském velkoměstě, 1905-1914 - Rousková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce analyzuje pohled na polskou Varšavu v letech 1905-1914. Jejím cílem je popsat veřejnou morálku, kriminalitu a vliv antisemitismu na polsko-židovské vztahy. V úvodu jsem představila základní prameny a historiky, kteří se daným tématem zabývají, a z jejichž publikací jsem nejvíce čerpala. Následuje první kapitola poskytující demografické údaje a pohled do varšavských ulic. Druhá je zaměřena na život početné židovské komunity a na vzrůstající antisemitismus představený mimo jiné prostřednictvím článků antisemitského žurnálu Rola. Poslední kapitola mapuje revoluci roku 1905, následné volby do Dumy a bojkot namířený proti židovským obchodníkům a podnikatelům mezi léty 1912 až 1914. V závěru práce jsem shrnula své dosavadní poznatky bádání.
Warsaw, City of Sin? Criminality, Antisemitism and Public Morality in Polish City, 1905-1914
Keywords: Varšava; prostituce; Židé; antisemitismus; Duma; Warsaw; Jews; anti-Semitism; Duma; prostitution