Identifikace těkavých látek obsažených v růžích - Poláčková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce je založena na hledání vhodných podmínek pro extrakci těkavých látek ze vzorků růží. Práce obsahuje teoretickou část, kde jsou zpracovány informace o vlastnostech a využití vonných látek, extrakčních a separačních technikách.Experimentální část se zabývá popisem analýzy těkavých látek a zahrnuje výsledky optimalizace a jednotlivých experimentů. Podmínky mikroextrakce tuhou fází byly optimalizovány z hlediska teploty, doby sorpce a navážky vzorku. Statisticky vyhodnocené optimální podmínky byly - teplota sorpce - 90°C, doba sorpce - 60 minut a navážka vzorku 0,7g.
Identification of volatiles compounds in the roses
Keywords: Roses; aromatherapy; solid-phase microextraction; gass chromatography; růže; aromaterapie; mikroextrakce tuhou fází; plynová chromatografie