Antická mystéria a rané křesťanství - Závodský, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se věnuje mysterijním kultům helénského světa a ranému křesťanství a jejich problematice. Podrobněji pojednává o mystériích v Eleusině, Dionýsových mystériích, mystériích Kybelé a Attida a těch Isidiných a Mithrových. Sleduje podobnosti mezi mystérii a křesťanstvím a snaží se tyto dva proudy porovnat, nastínit jejich vznik, vývoj a vzájemný vliv. Cílem práce je spíše zachytit současný stav bádání v této oblasti než badatelský přínos.
Ancient mysteries cults and early christianity
Keywords: ancient mysteries; Eleusinian mysteries; Dionysiac mysteries; mysteries of Kybele and Attis; mysteries of Isis; mysteries of Mithras; early Christianity; baptism; eucharist; antická mystéria; Eleusinská mystéria; Dionýsova mystéria; mystéria Kybelé a Attida; Isidina mystéria; Mithrova mystéria; rané křesťanství; křest; eucharistie