ZÁKLADNÍ RIZIKA PŘEDČASNÝCH ÚMRTÍ V EVROPSKÝCH ZEMÍCH - Pacáková, Viera; Žáková, Nikola (Štatistický úrad Slovenskej republiky, 2019)
Článek se zabývá základními riziky předčasných úmrtí osob mladších 65 let v evropských zemích. Jsou specifikovány a kvantifikovány předpokládané determinanty předčasných úmrtí, kterými jsou sociální a ekonomická situace, osobní rizikové faktory, financování zdravotnictví a kvalita zdravotní starostlivosti. Cílem článku je porovnat úroveň předčasných úmrtí ve 31 zemích Evropy a posoudit intenzitu vlivu determinant na úroveň předčasné mortality. Pro aplikaci statistických metod vícerozměrného porovnávání byly využity data Eurostatu a OECD.
THE BASIC RISKS OF PREMATURE DEATHS IN EUROPEAN COUNTRIES
Keywords: předčasná úmrtí; rizikové faktory; syntetická proměnná; Spearmanův koeficient pořadové korelace; premature deaths; risk factors; synthetic variable; Spearman's rank correlation coefficient