Vliv neutralizace MMMK a hydrogenuhličitany na stabilitu tiskařské černě - Durčík, David (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této diplomové práce je posoudit vliv neutralizačních činidel a urychleného stárnutí na stabilitu vrstvy tiskařské černě. Pro zhotovení vzorků byl použit ruční papír a tiskařská čerň, která obsahovala jako pojidlo předpolymerovaný lněný olej a pigment lampové saze. Část vzorků se podrobila urychlenému stárnutí vlivem vlhkého tepla, následně byla provedena jejich neutralizace s využitím MMMK a hydrogenuhličitanů a část neutralizovaných vzorků byla podrobena dalšímu urychlenému stárnutí vlivem vlhkého tepla. V experimentální části byla pro vrstvu tiskařské černě měřena změna povrchového pH a testem odolnosti proti oděru mechanická stabilita.
Effects of MMMC and bicarbonates neutralization on the stability of printing black ink
Keywords: lněné oleje; neutralizace; MMMK; hydrogenuhličitany; tiskařská čerň; lampové saze; linseed oil; neutralization; MMMC; bicarbonates; printing black ink; lampblack