Úloha radiologického asistenta při CT vyšetření u pacientů s CMP - Kendíková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se zabývá významem výpočetní tomografie u diagnostiky cévní mozkové příhody. Teoretická část práce obsahuje informace o oboru radiologický asistent, o výpočetní tomografii, přesněji o historii vzniku tohoto přístroje a princip jeho funkce. Dále jsou nezbytnou součástí poznatky o anatomii mozku a onemocnění CMP. Přesněji jsou zde informace o rizikových faktorech, diagnostice a možnostech léčby. V praktické části je podrobně popsán postup radiologického asistenta při CT vyšetření u pacientů s CMP, který vznikal v rámci sledování práce RA v komplexním cerebrovaskulárním centru. Dále jsou zde obsaženy také postupy práce lékaře radiologa, včetně intervenčního radiologa, které vznikaly stejným způsobem. Závěr praktické části je věnován popisu některých CT skenů a obrazové dokumentace z průběhu léčby CMP pomocí mechanické trombektomie, které byly pořízeny na stejném pracovišti.
The role of radiology assistant during the CT examination of patients with stroke
Keywords: radiologický asistent; výpočetní tomografie; cévní mozková příhoda; radiodiagnostika; radiology assistant; computed tomography; stroke; radiology