Mak siaty ako prírodný zdroj ópiových alkaloidov - Gállová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo štúdium ópiových alkaloidov obsiahnutých v maku siatom (Papaver somniferum). Práca je zameraná na ich chemické a fyzikálne vlastnosti, biosyntézu či metabolizmus. Uvedené sú tiež rôzne typy extrakčných techník týchto alkaloidov z rastlinných aj biologických materiálov. Nakoniec, v poslednej časti sú vyhodnotené možnosti kvantitatívnej analýzy.
Opium poppy as a natural source of opium alkaloids
Keywords: ópiový mak; benzylizochinolínové alkaloidy; opioidy; extrakčné techniky; kvantitatívna analýza; opium poppy; benzylisoquinoline alkaloids; opioids; extraction techniques; quantitative analysis