Vzájemné interakce oportunistických patogenů Candida albicans a Pseudomonas aeruginosa - Majtnerová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2015)
Candida albicans a Pseudomonas aeruginosa patří mezi oportunistické patogeny, které mimo jiné způsobují řadu onemocnění u imunokompromitovaných pacientů. C. albicans je dimorfická houba, která je schopna reverzibilně měnit svou morfologickou formu z kvasinkové na vláknitou a zvyšovat tak svou patogenitu. Mimoto je schopná v lidském hostiteli interagovat s bakteriemi, např. s P. aeruginosa a ovlivňovat tak zdraví jedince. P. aeruginosa je gramnegativní bakterie, která bývá často spojována s infekcemi respiračního systému, nejčastěji u pacientů s cystickou fibrózou. Tyto dva mikroorganismy spolu v kokultuře vzájemně komunikují na molekulární úrovni a ovlivňují tak své chování. V této práci se snažíme zjistit, zda kokultivace C. albicans a P. aeruginosa ovlivní senzitivitu C. albicans vůči azolovým antimykotikům.
Mutual interactions of opportunistic pathogens Candida albicans and Pseudomonas aeruginosa.
Keywords: Candida albicans; Pseudomonas aeruginosa; Quorum sensing system; antimycotics; antimykotika