Příprava a charakterizace stericky náročných anilinů - Němec, Vlastimil (Univerzita Pardubice, 2022)
V teoretické části jsou popsány obecné vlastnosti a přípravy stericky náročných anilinů a jejich možné využití v oblastech koordinační chemie. V experimentální části je popsána příprava nových 2,6-bis(1,1-diarylethyl)anilinů a 2,6-bis(trityl)anilinů, charakterizace pomocí NMR spektroskopie a rentgenové difrakční analýzy. V diskuzi byly pak porovnány strukturní parametry připravených sloučenin s literaturou. Nově připravené aniliny výrazně překročily běžné hodnoty tzv. mrtvých objemů dosud publikovaných stericky náročných anilinů.
Synthesis and characterization of sterically crowded anilines
Keywords: anilin; stericky náročné ligandy; nekatalyzovaný C-C coupling; mrtvý objem; aniline; sterically demanding ligands; non-catalyzed C-C coupling; buried volume