Izotachoforetické stanovení ethanolu - Valášek, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2018)
Cílem této bakalářské práce s názvem Izotachoforetické stanovení ethanolu je popis základní charakteristiky a stanovení vybraných alkoholů a glykolů. První část této práce shrnuje charakteristiku alkoholů, popisuje základní fyzikální a chemické vlastnosti vybraných alkoholů a glykolů, jejich přípravu, výrobu, využití, toxicitu a jejich stanovení. V experimentální části je stručně popsána použitá metoda, izotachoforéza, a následuje vývoj izotachoforetické metody pro analýzu ethanolu. Principem metody je oxidace ethanolu na kyselinu octovou, jejíž obsah je následně analyzován pomocí izotachoforézy v aniontovém módu. Za účelem oxidace byla vyzkoušena dvě oxidační činidla - dichroman draselný a manganistan draselný. Jako vhodnější se jevilo použití manganistanu, a proto byl následně použit pro validaci metody a analýzu reálných vzorků.
Isotachophoretic determination of ethanol
Keywords: alkoholy; ethanol; izotachoforéza; oxidace; kyselina octová; alcohols; ethanol; isotachophoresis; oxidation; acetic acid