Imortalizované buněčné linie v testování cytotoxicity in vitro - Vacková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem bakalářské práce bylo představit jednotlivé způsoby buněčné imortalizace a popsat základní vlastnosti imortalizovaných buněčných linií. V první kapitole je shrnuta základní charakteristika buněčných linií a jejich rozdělení. Následující kapitola již pojednává o vlastnostech imortalizovaných buněčných liniích. Důraz je kladen především na popis jednotlivých mechanismů uměle provedené imortalizace pomocí fyzikálních, chemických a biologických činitelů. Důkladně jsou zmíněny především biologické způsoby imortalizace, kam spadá imortalizace pomocí různých typů virů. Další části bakalářské práce poté tvoří popis vybraných imortalizovaných buněčných linií využitelných pro testování cytotoxicity in vitro. Tato část je zaměřena především na popis uměle imortalizovaných buněčných linií, avšak v závěru práce jsou zmíněny i linie imortalizované spontánně vlivem nádorového bujení. U každé buněčné linie jsou definovány její základní vlastnosti, využití a popřípadě shrnuty i výhody a nevýhody.
Immortalized cell lines in in vitro cytotoxicity testing
Keywords: buněčné linie; imortalizace; telomeráza; senescence; SV40; cytotoxicita; karcinogen; cell lines; immortalization; telomerase; senescence; SV40; cytotoxicity; carcinogen