Využití fotoaparátu pro kolorimetrická měření - Kailová, Natálie (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá charakterizací fotoaparátu pomocí polynomiální transformace a využitím této charakterizace pro kolorimetrická měření. V teoretické části je popsán proces a zpracování zaznamenaného obrazu. Dále jsou zde teoreticky popsány jednotlivé metody charakterizace fotoaparátu. Experimentální část je zaměřena na charakterizaci pomocí metody polynomiální transformace, a to včetně zjištění optimálních podmínek pro měření. Ve výsledkové části jsou porovnány jak experimentálně získané hodnoty jednotlivých polynomických modelů mezi sebou, tak i s daty na které byla aplikována správa barev.
Using digital camera for colorimetric measurements
Keywords: digitální fotoaparáty; kalibrace fotoaparátu; kolorimetrická měření; polynomiální transformace; digital cameras; camera calibration; colorimetric measurements; polynomial transformation