Využití aktivizačních metod ve výuce na střední škole - Ciner, Jan (Univerzita Pardubice, 2022)
Závěrečná práce bude představovat možnosti využití aktivizačních metod na střední škole. V teoretické části dojde k popsání procesu současné ekologie a životního prostředí. Z odborné literatury budou představeny základní ekologické pojmy spojené s faktory prostředí. Významnější část zde zaujímá vztah člověka a jeho činnosti k životnímu prostředí a také zejména dopadů jeho činnosti na přírodu. V rámci zachování okolní přírody je zde věnována část zabývající se pojmem územní ochrana přírody a na toto téma volně navazují ochrana vod. V praktické části se v práci představí využití organizačních forem výuky. Bude se zde preferovat aktivní zapojení žáků ve výuce formou pracovních listů v předmětu Základy ekologie. Představí se zde základní témata probíraného učiva. Účelem pracovních listů bude směrovat k opakování učiva a procvičování vědomostí získaných ve výuce. Cílem práce bude ověření možností aktivizace žáků a přispění k motivaci v daném předmětu začleněním pracovních listů ve výuce. Ukázka pracovních listů je součástí praktické části práce.
Keywords: aktivizace; střední škola; ekologie; životní prostředí; motivace; ochrana přírody; ochrana vod; pracovní listy; activation; high school; ecology; environment; motivation; nature protection; water protection; worksheets