Je dobré bezpodmínečně odpouštět druhým? - Štěpánek, Martin (Univerzita Pardubice, 2013)
Hlavním tématem této práce je otázka po bezpodmínečném odpuštění, a jestli je dobré takto odpouštět druhým. Odpuštění budu nejprve v první části definovat obecně pomocí článku Aurela Kolnai a článku Eve Garrardové a Davida McNaughtona. Nejprve pojem přečinu, poté postoj, který zastává odpouštějící, aby mohl správně odpustit a nakonec i pojem prominutí, aby byl pojem odpuštění lépe definován, dále pak vysvětlím tři společné prvky odpuštění. V druhé části práce budu definovat dvě různá pojetí, jak odpouštět. Vysvětlím pojem métanoia jak u viníka, tak u odpouštějícího. Métanoia u viníka, podmínečné odpuštění, bude definována na základě článku Kolnaie. Métanoiu u odpouštějícího, bezpodmínečné odpuštění, na základě rozhovoru Jacquese Derridy a dále článku Eve Garrard/Davida McNaughtona.
Is It Good to Unconditionally Forgive Others?
Keywords: odpuštění; přečin; křivda; prominutí; etika; jednání; forgiveness; wrongdoing; condonadion; change; ethics; conduct