Skla systému PbO - ZnO - P2O5 modifikovaná směsí CuO-SnO - Zemanová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2023)
Byla připravena skla ternárního systému PbO-ZnO-P2O5 dopovaná 0,25 mol. % mědi a cínu v různých formách (Cu, CuO, Sn, SnO), u nichž byl studován vliv času syntézy na výsledné fyzikální vlastnosti. Pro doplnění poznatků byla rovněž syntetizována skla s vyššími přídavky dopantů (2,5 a 5 mol. %) a také několik vzorků binárního systému 50ZnO-50P2O5. Vzorky připravených materiálů byly charakterizovány pomocí hustoty, teploty skelné transformace, dilatační teploty měknutí, koeficientem teplotní roztažnosti, parametru TK100 a r100, měřením teplotní závislosti stejnosměrné elektrické vodivosti, luminiscence a převážně UV/Vis spektroskopie, kde byla studována optická propustnost/absorpce, změna optické šířky zakázaného pásu a posun KAH. Struktura/složení vzorků byla studována pomocí infračervené spektroskopie, resp. rentgenové fluorescence a rentgenové difrakce.
Glasses of the PbO - ZnO - P2O5 system modified with CuO-SnO mixture
Keywords: fosfátová skla; měď; cín; redukce; optická propustnost; phosphate glasses; copper; tin; reduction; optical transmittance