Vliv použití pneumatiky s nižším indexem nosnosti u silničního vozidla - Coufal, Pavel (Univerzita Pardubice, 2022)
Níže sepsaná bakalářská práce se zabývá vlivem použití pneumatiky s nižším indexem nosnosti u silničního vozidla a jejím měřením na statickém adhezoru. V úvodu práce je popsána stručná historie, konstrukce a síly působící na pneumatiky. Další část popisuje nejčastější druhy opotřebení a poškození pneumatik. Následuje samotný rozbor stavu zkoušené pneumatiky, která byla dlouhodobě provozována s vyšším zatížením, než na které byla konstruována. To mělo za následek její předčasné opotřebení. Měřením na statickém adhezoru porovnáme, radiální tuhost opotřebené pneumatiky a pneumatiky vhodné pro typ provozovaného vozidla.
Effect of use tire with lower load index for road vehicle
Keywords: pneumatiky; opotřebení; poškození pneumatik; radiální tuhost; statický adhezor; tire; wear out; tire damage; radial toughness; static adhesor