Stanovení vybraných mastných kyselin v suché kapce krve plynovou chromatografií - Řeháková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2015)
S cílem minimalizovat množství biologického materiálu potřebného k analýze byla zavedena a optimalizována metoda přípravy vzorku pro stanovení procentuálního zastoupení mastných kyselin v suché kapce krve. Výsledky získané touto metodou byly porovnány s hodnotami mastných kyselin změřenými již zavedeným postupem pro stanovení mastných kyselin z plazmy.Vzorky krve od dobrovolných dárců (n = 30) byly zpracovány použitím obou metod (suchá kapka krve, plazma). Hlavním předmětem optimalizace metody suché kapky krve byly extrakční a derivatizační postupy. Mastné kyseliny byly nejdříve derivatizované na ethylestery a následně separované a detekované plynovou chromatografií (GC) s plamenově ionizační detekcí (FID).
Determination of selected fatty acids in dried blood spot by gas chromatography
Keywords: fatty acids; gas chromatography; flame ionization detector; dried blood spot; mastné kyseliny; plynová chromatografie; plamenově ionizační detektor; suchá krevní kapka