Dramatizace Babičky Boženy Němcové - Fátorová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce s názvem "Dramatizace Babičky Boženy Němcové" se zabývá vymezením procesu dramatizace a příbuzných teatrologických pojmů. Následně se zaměřuje na vybrané výrazové a významové polohy literární předlohy a interpretuje je na pozadí posunů ve směru dramatické adaptace v rámci zvolených představení uvedených na jevišti Národního divadla, Divadla Husa na provázku a Divadla Ypsilon v posledních dvou desetiletích. Cílem práce je na základě teoretických poznatků z oboru teatrologie a porovnáním tří vybraných dramatizačních děl zhodnotit s jakým postojem a s jakými divadelními postupy přistupují jednotliví dramatici a režiséři k vybraným motivům z Babičky i k jejímu celkovému smyslu a do jakých významových poloh posouvají vyznění celého díla.
Dramatization of Babička by Božena Němcová
Keywords: dramatizace; česká literatura; divadlo; inscenace; dramatization; czech literature; theater; play