Použití metod bioafinitní chromatografie ke studiu nespecifické sorpce a kvantifikace ligandu - Švehlová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
Cílem práce bylo připravit modelový bioafinitní systém použitelný k izolaci specifického ligandu a použít jej ke studiu míry nespecifické sorpce biomolekul a kvantifikaci ligandu. Interagujícím biospecifickým párem byl modelový antigen chymotrypsin a anti-chymotrypsinové protilátky. Zdrojem specifických protilátek bylo odsolené hyperimunní prasečí sérum. Izolace a purifikace byla provedena nespecifickou metodou iontově výměnné chromatografie, a dále specifickými metodami s využitím proteinu A nebo chymotrypsinu kovalentně vázaného k nosiči. Protilátky byly poté imobilizovány na magnetické částice s různými funkčními skupinami (-COOH, -NHNH2, -SH), a to neorientovaným i orientovaným způsobem. Takto zhotovené imunosorbenty byly využity k izolaci afinantu - chymotrypsinu. U připravených imunosorbentů byla studována úspěšnost imobilizace protilátek, k tomu byly použity metody SDS-PAGE, spektrofotometrická, bioafinitní se specifickou protilátkou značenou enzymem (tzv. konjugát). Další charakterizací zhotovených imunosorbentů bylo jejich využití k izolaci afinantu-chymotrypsinu. U připravených imunosorbentů byla studována nespecifická sorpce. Jako nejúčinnější se jevila inkubace s 1% BSA. Specifické metody vykazovaly větší stupeň adsorbovaných proteinů.
Methods of bioaffinity chromatography used for study of non-specific sorption on carrier and for quantification of ligand
Keywords: anti-chymotrypsin antibodies; immobilization; immunosorbents; conjugate; SDS-PAGE electrophoresis; non-specific sorption; bioafinitní systém; ligand; chymotrypsin; anti-chymotrypsinové protilátky; imobilizace; imunosorbenty; konjugát; SDS-PAGE elektroforéza; nespecifická sorpce