Syntéza a vlastnosti pyridiniových derivátů trifenylaminu - Láník, David (Univerzita Pardubice, 2025)
Byla provedena literární rešerše syntéz a vlastností pyridiniových derivátů trifenylaminu. V této práci je diskutován princip fluorescence, využití fluorescence pro fluorescenční značení, vlastnosti a struktura fluoroforů pro fluorescenční značení, druhy fluoroforů a příklady reakcí, kterými se syntetizují pyridiniové a trifenylaminové deriváty. Dále byly diskutovány syntetické cesty vedoucí k finálním dosud v literatuře nepopsaným sloučeninám. Výsledky byly popsány a zhodnoceny. Finální chromofory byly charakterizovány řadou analytických metod jako je bod tání, HR-MALDI-MS spektrometrie, 1H a 13C NMR spektroskopie a UV/Vis spektroskopie.
Synthesis and properties of triphenylamine-pyridinium derivatives
Keywords: fluorescence; fluorofory; pyridinium; trifenylamin; fluorescenční značení; fluorescence; fluorophores; pyridinium; triphenylamine; fluorescent labeling